2011. december 6., kedd

Gondolatok - P. Csongor

Gondolatok

Hideg, csendes, búskomor éjszaka.
Kevés a mozgás, utcának nincs zaja.
Nincs ki pörgesse ma az élet kerekét.
Nincs ki sírassa a múltat, szenvedést.

Kié a csend ha nincs úr felette?
Kié az ember ha nincs már Istene?
Üres a lelked, üres a szíved
Gyenge tested, tovább nem léphet!

Minek is hajtani ha nincs már spiritusz?
Minek az egész, a hideg már lehúz!
Lehúz a mélybe, gonosz ez a Világ.
Rövid az életed, elhervadt a virág.

                                         P. Csongor

4 megjegyzés:

  1. Szia, Csongi!

    Számolgasd a szótagokat. Jó, ha hasonló vagy rendszeresen váltakozó a szótagszám. Lehet, hogy egy kicsit kevésbé sikerül részletesen kifejezni a mondanivalót, de versről van szó, nem prózáról.
    "Nincs ki pörgesse ma az élet kerekét" - szedd ki a "ma" szót.
    A sirassa rövid i. Ha és hogy előtt vesszőt kell tenni.

    A második versszak második fele olyan, mintha egy kicsit dalba csaptál volna át. Egy kis stílusváltást vélek felfedezni a vers első feléhez képest.

    A harmadik versszak a legegyedibb. A spiritusz egyértelműen kilóg, szembetűnő. Nem mondom rá, hogy jó vagy rossz, de sikeresen kirántja az olvasót a vers eddigi hangulatából. A harmadik versszaknál előtérbe kerül a prózai jelleg, ami egy vers esetében nem biztos, hogy előnyt jelent. Persze ahány vers, annyi féle. Minden esetre minden versnek meg kellene legyen a maga egyedi kerete, amely formát ad neki.

    Az utolsó előtti sor közvetlensége agresszív. A tartalmat megfelelően tükrözi, de ez a stílus rovására megy. Nem könnyű a kettőt megfelelően ötvözni.

    Az utolsó sorra lenne egy javaslatom:
    Rövid életed egy hervadó virág.

    A tartalma tükrözi a mi korosztályunk gondolatvilágát, azt, hogy mennyire embertelennek és élettelennek látjuk a környezetünket. Mellesleg szerintem egész jól megy neked ez, csak persze magától ez sem lesz tökéletes. Vegyesen kavarog a költeményedben a gondolatiság és az érzelem, ezek nem elválaszthatatlanok egymástól. Egy életérzést közvetítesz.

    Kellemes hétvégét, hamarosan a következő versed is feltöltöm.

    Lehel

    VálaszTörlés
  2. Koszi a velemenyt, amugy a sír szo az "í" es nem i :D , A "ma" szoval igaz,kilehet szedni + az utolso mondat jobban hangzik amit te irtal.

    VálaszTörlés
  3. Igazad van. Úgy mint sír valóban hosszú. De ha már azt mondod, hogy sirassa, akkor rövid.

    Nekem volt könnyebb dolgom az utolsó mondattal. A munka nehezét te végezted el. Amikor írsz, többnyire nem a legelegánsabb megoldás jut az ember eszébe.

    VálaszTörlés
  4. Tetszik a vers, a mondanivalo. Kicsit pesszimista, jellemzo a ma emberere. Az igaz, hogy neha jo megszamolni a szotagokat, orulok, hogy nem csak en ragaszkodok ehhez :) Altalaban at kell venni egy verset tobbszor, tobb szempontbol. Ugy veszem eszre, hogy ez a vers olyan koltore utal, aki szeret foglalkozni a vilag gondjaival, en ugy velem, hogy lesznek meg ilyen verseid, ami egyaltalan nem baj, sot.
    Csak igy tovabb, sot megjobban ;)

    VálaszTörlés