2011. december 15., csütörtök

Mikulásváró - P. Csongor

Mikulásváró (14+)

Várom a Mikulást ötödikén este,
Várom a fószert enyhén megremegve.
Kértem tőle mindent, érdekes kacatot,
Sok szép csinos kislányt, PlayStationt, Xbox-ot.

Telnek már az órák, sajnos nehezen,
Várom sok menyecskét, felállva! éhesen.
Önbizalmam lassan, de biztosan dagad,
Nehogy már a csajnak ne legyek jó falat?!

Nem feledni el azt, a játékos dolgot sem,
Gyermek az én szívem? fiatal?,egyik sem!
Mi is lehet jobb az érdekes játéknál?
Csak a pucér valóság, szomszédban a lányoknál!

Elég már a szóból, jöhet a menet,
Ajtót nyitom hátul, szemem majd ki esett.
Megláttam a fószert, az öreg Mikulást,
Érdekesen néz rám, elkezdi a dumát.

Édes fiam Csongor, ez ma a te napod,
Itt van már a puttony, üresen, megkapod.
Kár, hogy úton feléd, kirabolt az állam
Nagyon sok az adó, fog sincs már a számban.

Elmaradnak lányok, konzolok is úsznak,
Hátha majd jövőre kevesebbet nyúznak.
Megyek most már fiam, így is sokat kések,
Kanyarban már várnak a pálinkás Vitézek.

Így maradtam én hát ötödikén este,
Lánytalanul facér, konzolokra lesve.
Gond egy szál se barát, jön még rád a kocsi,
Dácsia a neve, eltapostam! bocsi!

                                                          P.Csongor

3 megjegyzés:

  1. Kedves P.Csongor találtam pár hibát benne: pl a 0. sor 0. szava nem illik oda, ha megtaláltad javístd ki de amúgy brutál jó...írj ha megtaláltad.

    VálaszTörlés
  2. Hedonista vers iróniával fűszerezve. Mellőzi a verselés dicsőségét, a stílusra fittyet hány, illetve nem röpködnek a szövegben magasztos gondolatok. Éppen ezért újszerű, a szabad stílus (nem mondom hogy primitív) adja azt a fajta kötetlenséget, amivel költeményed közelebb kerülhet a hétköznapi emberhez, mint más vesek. Ezen nem kell elmélkedni, csak rácsodálkozni, megdöbbenni, kifejezetten pihentető. Kifejezetten modern. Tematikailag a raphoz hasonlítanám.

    Az tuti, hogy az irodalomtanároknak égnek áll tőle a haja, de legtöbbjük elfelejtette, hogy az írás és a költészet petricsészéje, táptalaja a gondolat szabadsága. Lehetne még csiszolni a sorokon itt-ott, de ettől eltekintve eredetinek tartom, minden urbanisztikus és néhol kissé alpári jellegével együtt. Arra akarok kilyukadni, hogy nyitottnak kell lenni és a te verseddel remekül lehet tesztelni ez emberek nyitottságát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szeretnie is kell az olvasónak, de mindenképpen meg kell látnia, hogy ilyen is van.

    Könnyen szövöd a rímeket, és ahol nem sikerül rímet találnod a pillanat hevében, ott, mint John Hammond, ahogy béka DNS-sel egészítette ki a dínók DNS láncainak hiányát a Jurassic Parkban, te is kiegészíted valami félemás megoldással. Ezért ajánlom azt, hogy egy versen többször rágd át magad. A Mikulásváró egyetlen hibája, hogy nem érlelted eleget, mielőtt az asztalra raktad. Mondjuk érthető abból a szempontból, hogy igyekeztél Mikulásra kihozni.

    Ezt a stílust a jelen, a ko ihlette, amiben élünk. Megjelenése oly természetes, mint az iparosodás idején az iparművészeté. Új kor, őj érdeklődési kör, új eszmék. Ezért jók az amatőrök, bármit kipróbálhatnak és nem veszik érte a fejüket.

    Mellesleg sokaknak tetszik a versed, csak még nem szoktak hozzá ahhoz, hogy hozzászóljanak. Ahhoz is el kell teljen egy kis idő, míg az emberek rájönnek, hogy kommentelni nekik is szabad.

    Várjuk a következő alkotást, feszegesd tovább a korlátokat és BÚÉK!

    Lehel

    VálaszTörlés
  3. Nekem errol a versrol az ir kocsmazenek jutnak az eszembe, jokedvu, szorakoztat, nem fel kimondani ezt-azt, megis megmarad a joerzes hatarain belul. Nekem tetszik, eddig ez a legvidamabb vers. Tetszik az oszinteseg is benne. Arra az egyre megkerlek, hogy ha lehet, akkor majd ne essel tulzasba, jelenleg a csunya beszed hatarait feszegeted, egyelore nem gond, de ha tovabb lepsz, mar elronthatod. En meg olvasnek ilyet :)

    VálaszTörlés